Kom indenfoR: Idyllisk damhus i Brovst med stør og karper i baghaven

Danmark bugter sig i bakke, dal, og det mærkes i Brovsts kuperede morænelandskab, hvor der er en højdeforskel på 25 meter fra nord til syd i byen. Et enkelt sted når terrænet endnu dybere. Her nås bunden først efter et dyk på seks meter.

Det er ikke noget, man lige tænker over, for dammen er gemt godt af vejen, selvom den ligger centralt i Brovst som en smuk grøn oase med bro og vandplanter.

En dam er faktisk ikke den helt rigtige betegnelse, for der er tale om en lergrav, der engang leverede råmaterialer til byens teglværk. Men grundens gamle hus med bindingsværk af kalmarfyr hedder ”Damhuset”.

Huset i Faldborgsgade blev bygget i 1932 af skomager J. P. Larsen, som var en meget driftig mand. Han havde skomagerværksted i kælderen og frisørsalon i stueetagen. Skomagerforretningen var markeret med et støvleskilt på facaden.

I dag har de nye ejere, Bent og Kirsten Andersen, genskabt skiltet efter hukommelsen. Som barn gik Kirsten nemlig rundt om hjørnet og ned i kælderen, hvor hun fik lov til at sidde og se skomageren arbejde og indsnuse duften af læder og lim. Nu er læst og ambolt udskiftet med slibemaskiner og forme til Bents hobbyer - bronzestøbning og stenkunst.

Ikke planer om at købe

Mens Kirsten er fra Brovst, er Bent Andersen fra Halvrimmen. I 60’erne flyttede de til København, hvor Bent fik arbejde som revisor, men når de var på besøg i Brovst, talte de om, at hvis huset nogensinde blev sat til salg, så ville de købe det.

Det blev det i 1984.

- Vi var flyttet tilbage og havde bygget et dejligt hus i Halvrimmen. Jeg ringede hjem til Kirsten og spurgte: ”Vil du flytte?” Det ville hun godt, og vi købte damhuset, før vi havde solgt huset i Halvrimmen, fortæller Bent Andersen med begejstring i stemmen.

Det blev begyndelsen til et stort renoveringsprojekt.

Ikke traditionel isolering

I tageetagen havde der tidligere været en lejlighed med et lille toilet, og det lille køkken havde afløb til tagrenden. Der var ikke så mange regler dengang.

- Vægge og lofter var beklædt med puds på tagrør, og vi pillede derfor alt ned helt ud til tagstenene, som derefter blev understrøget. Der blev isoleret, og nye lofter og vægge opsat, og der blev lavet et rigtigt badeværelse med gulvvarme. Isolering af hulmuren blev frarådet af Rådvadcentrets teknikere, da det ville forårsage en kuldebro i bindingsværket med råd til følge, fortæller Bent Andersen.

Efterfølgende er der opsat nye radiatorer med nyt rørsystem, og taget blev udskiftet for 10 år siden.

I stueetagen blev der blandt andet lavet inddækning til vinduerne og opsat nye gipslofter. Skorstenen blev nedtaget og en ny bygget op . Der blev også væltet en væg for at etablere et køkken/alrum, og nyt køkken blev opsat.

– fortsætter på side 6...

Styr på haven

I dammen var vandet grønt af andemad, og der var tagrør stort set hele vejen rundt. Haven var et morads, men nu er tagrørene blevet begrænsede. Der er fældet mange træer og plantet nye.

- Efter mange års anstrengelser er der nu styr på vandet, som i dag er klart. Det er sket ved at belufte søen med en pumpe fire timer i døgnet. Vi har nu 10 forskellige fiskearter i søen, udover de normale ferskvandsfisk har vi koikarper, græskarper, guldemder, en stor diamantstør og en sibirisk stør, siger Bent Andersen ikke uden stolthed.

Ude med snøren

Han er inkaneret lystfisker og en dygtig en af slagsen, det vidner de mange pokaler i værelset på første sal om. De er opnået som flere gange danmarksmester i surfcasting, som både omfatter fiskeri med stang fra kysten samt konkurrencer i længdekast.

En enkelt gang har Bent Andersen selv fået besøg af et par håbefulde ungersvende med en fiskestang, der lige skulle høre, om man kan fiske her?

Men det er undtagelsen, kan Kirsten Andersen fortælle.

- De fleste siger: ”Jamen gud, vi anede da ikke, at der lå en stor dam her. ”

Det er eller ikke nogen hemmelighed, for hus og sø er med som motiv på byens store gavlmaleri, godt nok medtaget i sidste øjeblik - for også her var byens eneste bindingsværkshus nær blevet overset...

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...