Blandt de 15 unikke steder som skal være med i Danmarks Naturkanon

JAMMERBUGT: Fosdalen og Svinkløv er et af de 15 unikke steder i Danmark, der er med i den nye naturkanon og valgt ud blandt samlet 1.671 forslag til optagelse i Danmarks Naturkanon.

De var fordelt på over 500 skove, bakker, enge, heder, søer, åer, klinter, klitter, klipper – og hvad dansk natur ellers byder på.

Juryen med blandt andre Sebastian Klein og Bonderøven har bedømt alle forslag og siden udvalgt de 15 steder i Danmarks Naturkanon. De er sket ud fra en række politisk fastlagte kriterier, men også ud fra de personlige beretninger fra danskere, som har sendt fortællinger ind om den særlige natur, der definerer stederne.

Juryens nævner i sin begrundelse for at vælge Fosdalen og Svinkløv, at der er hav, klitter, kystslette, skrænter, vandløb og skov på én gang.

Fosdalen og Svinkløv rummer masser af natur trods den forholdsvis beskedne størrelse. Her kan man på en og samme gang finde en utrolig vildskab og en mageløs ro. Kysten ved Svinkløv er med udsigt til det voldsomme Vesterhav, med larm af blæst og bølger, og fra toppen af kystskrænten Lien er der udsigt til hele området.

I Fosdalen hersker en grøn og frodig ro med en næsten regnskovsagtig stemning. Der er planter overalt i det fugtige mikroklima, ikke mindst en stor bestand af forskellige bregner.

I bunden af dalen løber en bæk, og hele området er hjemsted for et væld af sjældne planter og insekter samt spændende krybdyr, padder, pattedyr og fugle. Det er noget af det mest utæmmede, Danmark kan byde på.

De øvrige 14 steder, der er med naturkanonen, er:

Lille Vildmose, Skagen og Råbjerg Mile, Vind Hede og Stråsø Plantage, Jernhatten og Mols Bjerge, Svanninge Bakker og Bjerge, Trelde Næs og Trelde Skov, Mandø og Vadehavet, Suserup Skov, Røsnæs, Ertholmene, Vestamager og Øresund, Mandemarke Bakker og Møns Klint, Melby Overdrev og Tisvilde Hegn, Gudenåens og Skjernåens kilder.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...