Fremover sker der en fast årlig regulering

JAMMERBUGT: Håndværkerfradraget, som man kan få for energirenoveringer og serviceydelser i hjemmet, bliver sat en smule op fra årsskiftet. Som noget nyt bliver det nu reguleret for at følge med prisudviklingen. I 2019 kan man derfor få fradrag for energirenoveringer på op til 12.200 kroner.

- Siden håndværkerfradraget blev indført i 2011, har det levet en omtumlet tilværelse. Men sjældent har der været så meget politisk ro om det, som netop nu. Den dramatiske finanslovsaftale i julen 2017, gjorde nemlig heldigvis håndværkerfradraget permanent, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Statussen som permanent fradrag betyder, at håndværkerfradraget nu omfattes af den årlige regulering af beløbsgrænser i personskatteloven.

- Man skal dog ikke sætte næsen op efter en kæmpe ekstra check til energirenovering til nytår. Fradraget hæves med 200 kroner til 12.200 kroner per person per år. Men det sikrer formentlig, at det ikke udhules af den generelle inflation i samfundet, siger Bo Sandberg.

Boligjobordningens ”tvillingefradrag” for serviceydelser som rengøring i hjemmet hæves tilsvarende fra 6.000 kroner per person per år til 6.100 kroner efter nytår.

- Tidligere var håndværkerfradraget en politisk ventil, der hvert år blev skruet op og ned for. Det gav uhensigtsmæssig stop-and-go adfærd. Både forbrugere og virksomheder ved nu, hvilke rammer, der gælder. Det giver ro for de små virksomheder til fx at ansætte lærlinge og for forbrugerne til at efterspørge hvidt i stedet for sort arbejde og måske til at realisere drømmeprojektet med nye energispare-vinduer, ekstra isolering eller lignende, siger Bo Sandberg.

Men inden man begynder at glæde sig alt for meget, påtager Dansk Byggeris cheføkonom sig alligevel rollen som lyseslukker.

- Selv om selve beløbsgrænsen stiger i 2019, så sker der alligevel en anden form for udhuling. Håndværkerfradraget er nemlig et såkaldt ligningsmæssigt fradrag. Og skatteværdien af fradraget falder fra 26,6 procent i år til 25,6 procent næste år. Den gode nyhed er dog, at skattereformen fra 2009 er endeligt indfaset næste år. Så efter 2019 udhules fradraget ikke yderligere, forklarer cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...