Den nye sæson kom godt fra start i Brovst Sognegård

Brovst: Sæsonen 2019-20 kom godt fra start ved højskoleformiddagene i Brovst Sognegård, da Kaare Christensen fra Rønde onsdag d. 2. oktober havde taget turen til Brovst. 55 deltagere hørte ham fortælle om en af de største ulykker i dansk skibsfarts historie, nemlig det danske udvandrerskib ”Norges” forlis i 1904 – en tra-gisk hændelse, der sidenhen er kommet til at stå i skyggen af katastrofen med passagerskibet Titanic otte år senere.

”Norge” stødte på grund og gik under vest for det nordlige Skotland på en rejse mellem København og New York, hvor det som så mange gange før skulle bringe udvandrere til USA. Ombord var især danskere, polak-ker og russere, og af de 728 ombord overlevede kun 160. Det katastrofale i ulykken skyldtes især kritisable forhold omkring bl.a. redningsbådene og kaptajnens manøvrering i havari-øjeblikket.

Anne Helene Thomsen
Kaare Christensen berettede. Privatfoto

Kaare Christensen berettede om, hvordan det gik de overlevende i de kun fem ud af i alt otte redningsbåde, som det lykkedes at få i vandet. – Barske beretninger, da mange af passagererne kun var iført nattøj, samti-dig med, at der kun var lidt vand og føde ombord i bådene, der i de fleste tilfælde først blev fundet efter flere dage. Kaare Christensen fortalte videre om, hvordan det sidenhen kom til at gå nogle af de overle-vende og trak ved den lejlighed tråde til Torslev, hvor en af de overlevende matroser er begravet. Kaare Christensens beretning understøttedes af en god mængde af fotos.

Næste højskoleformiddag finder sted onsdag 30. oktober, hvor Wiera Malama Lorentzen, også kendt som MamaDoc, fortæller om at være krigslæge på mission.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...