VISION: Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred har taget de første skridt til at etablere et kunstmuseum for Svinkløvmalerne

HAN HERRED: − I øvrigt mener jeg, at vi bør have et museum for Kunsten i Han Herred!

Med disse ord til afslutning på sine formandstaler har Otto Kjær Larsen på vegne af Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred spændt sig selv for en vogn, der er sat i bevægelse for at opbygge en lokalhistorisk malerisamling med Svinkløvmalerne som hovednavne.

Samvirket nedsatte for tre år siden en styregruppe for Kunsten i Han Herred, og gruppen har med formand Herdis Lau. Nielsen i spidsen allerede afviklet tre store maleriudstillinger i Fjerritslev Kirkecenter, hvoraf den seneste netop havde Svinkløvmalerne som tema. Her blev der vist malerier og tegninger af blandt andre Albert Kongsbak, Anna E. Munch, Knud Larsen, Johannes Wilhjelm og Knud Sinding, og det er værker af disse og endnu flere kunstnere, der er i søgelyset i opbygningen af et kommende kunstmuseum for Han Herred.

En enkelt af Svinkløvmalerne var også Skagensmaler – nemlig Johannes Wilhjelm, der i foråret 2019 var genstand for en stor særudstilling på Skagens Museum. Wilhjelm er desuden Årets Kunstner i Han Herred Bogen 2020, som udkom i november.

Siden udstillingen med Svinkløvmalerne i juni 2019 har styregruppen fået adskillige henvendelser med nye oplysninger om kunstnerne og deres liv og færden. Det har også resulteret i flere donationer af malerier, som nu danner grundstammen i et kommende kunstmuseum.

Indtil videre har de donerede værker fået hjemsted i Tinghuset i Fjerritslev, og ved præsentationen af Han Herred Bogen inviterede styregruppen de besøgende på kunstcafé for at vise billederne frem og skabe yderligere interesse om kunstprojektet.

På længere sigt ønsker Lokalhistorisk Samvirke at finde permanente lokaler til kunstmuseet og skaffe de nødvendige midler hertil.

Der vil med jævne mellemrum blive inviteret til flere kunstcaféer i Tinghuset, hvor man kan høre mere om muligheden for at donere værker til kunstsamlingen, herunder via testamente eller som firmasponsorater.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...